Skriv ut

Storlek på QR-koder i dagspress

Skriven av gunnar. Posted in TU OM QR KODER

TU har genomfört testscanningar med fyra olika mobiltelefoner, fyra olika storlekar på QR-koder och tre olika variationer av teckeninnehåll. Testerna har genomförts av Petter Lundberg, Sydsvenskan och Gunnar Borg, TU.

De olika mobilerna som TU har testat är

HTC Legend
iPhone 3s
iPhone 4
iPhone 4s

QR-reader mjukvara I-Nigma

Tester av TU testtryck (tryckt på DNEX-tryckeriet) för QR-koder med storlekarna 40, 30, 20, 15 och 10 mm.

Antal tecken i koderna var: 58 tecken, 113 tecken och 339 tecken. 58 tecken motsvarar en QR-kod med vanlig url, 113 tecken motsvarar en QR-kod med mailinformation, och 339 tecken motsvarar en QR-kod med information om kalenderhändelse.

Läsaren
Om man förutsätter att koden scannas av en vanlig tidningsläsare på ca 20 cm så bör QR-koden för att kunna scannas lätt vara av storleken 20-30 mm.

Add a comment
Skriv ut

ATT TÄNKA PÅ FÖRST

Skriven av gunnar. Posted in TU OM QR KODER

För det första; Läsaren måste, för att kunna scanna koden, ha en smartphone, eller en mobil med kamera, t ex iPhone eller HTC lur. Den måste ha en app installerad. En del av dessa QR reader appar är gratis.

Den finns på Android market och på iTunes. Så en av de sakerna som tidningen/mediehuset för lägga mycket krut på är att förmå sina läsare att ladda ner denna app.
Detta kanske man lämpligast i samband med något erbjudande.

Vad detta erbjudande skulle bestå uti vet nog tidningen bäst själv, förlängd prenumeration med några dagar, rabatt på viss produkt, eller göra ett smart samarbete med någon av tidningens annonsörer.

Add a comment
Skriv ut

TESTFORMEN

Skriven av gunnar. Posted in TU OM QR KODER

TU har låtit genomföra testtryckningar av olika QR koder. Detta som i ett led att informera och visa på möjligheter av att använda sig av QR koder i dagspress. QR koder har många användningsområden och denna höst har vi sett många exempel på bra användning, men även på rena “dikeskörningar”.

Kunskapen om hur man använder sig av QR koder kan säkert redan finnas på tidningens annonsavdelning.

Det är inte konstigare än att inför kunden presentera en idé, på samma sätt som tidningar alltid har gjort. Den enda skillnaden är att nu ska vi tänka lite längre. Det räcker inte med att läsaren har sett annonsen, den behöver reagera och aktivera sig också. Läsaren behöver göra något.

 

Add a comment

QR-reader iTunes

i-nigma QR Code, Data Matrix and 1D barcode reader - 3GVision

QR Readers

Android Market

TU, som låtit fram denna generator som skapar säkra QR-bilder/koder med följande funktioner:

  • Lägger till en post i användarens kalender
  • Skapar en textruta som kommer upp i användarens mobil
  • Skapar en url-änk som leder till t ex en mobilsajtssida eller ett YouTube-klipp
  • Skapar ett sms som skickas från användaren till valt mobilnummer