Skriv ut

Storlek på QR-koder i dagspress

Skriven av gunnar. Posted in TU OM QR KODER

TU har genomfört testscanningar med fyra olika mobiltelefoner, fyra olika storlekar på QR-koder och tre olika variationer av teckeninnehåll. Testerna har genomförts av Petter Lundberg, Sydsvenskan och Gunnar Borg, TU.

De olika mobilerna som TU har testat är

HTC Legend
iPhone 3s
iPhone 4
iPhone 4s

QR-reader mjukvara I-Nigma

Tester av TU testtryck (tryckt på DNEX-tryckeriet) för QR-koder med storlekarna 40, 30, 20, 15 och 10 mm.

Antal tecken i koderna var: 58 tecken, 113 tecken och 339 tecken. 58 tecken motsvarar en QR-kod med vanlig url, 113 tecken motsvarar en QR-kod med mailinformation, och 339 tecken motsvarar en QR-kod med information om kalenderhändelse.

Läsaren
Om man förutsätter att koden scannas av en vanlig tidningsläsare på ca 20 cm så bör QR-koden för att kunna scannas lätt vara av storleken 20-30 mm.

I testerna så framgår det att koden går att scanna ner till 10 mm och 58 tecken. Men när koden är så liten som 10 mm så går det långsammare att scanna och man måste koncentrera sig mer. Det kan finnas en risk att läsaren tröttnar och slutar att scanna av koden. I testet så fann vi att 10 mm skulle fungera tekniskt men inte praktiskt. I valet mellan att vinna utrymme i tidningen med liten kod eller en större kod som går snabbare att scanna så borde det vara självklart att välja den större koden.

Tekniska möjligheter, praktiska möjligheter och komfort. Det var de tre olika uttrycken som vi kom fram till vid testet. Vill vi att läsaren ska ha en bra läs- och scanningskomfort väljer man en större kod. Svårare än så är det inte. Snabbast blir koden att scanna av när den är 40 mm stor. Det kanske är lite väl stort i en tidning, men inte nödvändigtvis. Det beror på hur gärna man vill att läsaren ska scanna koden och vad man har för erbjudande "bakom" koden. I vårt test så förutsätter vi att tidningen i annonsen eller på redaktionell plats vill skapa de bästa förutsättningar för läsaren att scanna av koden.

Innehåll i koden
Med mycket information i koden, till exempel kalenderinformation, så behöver koden vara större och med mindre information, till exempel förkortad url, så fungerar det med en mindre kod. Vilken storlek som fungerar är alltså lite beroende på vilken information som koden innehåller.

Mobilen
En annan faktor som har betydelse är upplösningen och förmågan att fokusera i mobilkameran. Om mobilen har en bra upplösning och har förmåga att fokusera så kan koden vara liten. Om förhållanden är tvärtom så krävs en större kod.

Ljus
Mobilkamerans optik är beroende av att det är ljust, ju mindre ljus desto mindre kontrast och svårare att scanna QR-koden. Dåligt ljus innebär också att mobilkameran har svårare att fokusera på QR-koden.

QR-reader iTunes

i-nigma QR Code, Data Matrix and 1D barcode reader - 3GVision

QR Readers

Android Market

TU, som låtit fram denna generator som skapar säkra QR-bilder/koder med följande funktioner:

  • Lägger till en post i användarens kalender
  • Skapar en textruta som kommer upp i användarens mobil
  • Skapar en url-änk som leder till t ex en mobilsajtssida eller ett YouTube-klipp
  • Skapar ett sms som skickas från användaren till valt mobilnummer